Hoewel het in eerste instantie misschien niet zo lijkt, zijn er méér etenswaren beschikbaar zonder verpakking dan je denkt. Je moet alleen weten waar je moet zoeken. We delen daarom de beste plekken om zero waste boodschappen te doen. Vandaag het tweede deel: de supermarkt. Aan de hand van drie challenges dagen we je uit om de supermarkt te ontdekken als plek voor zero waste boodschappen.
De supermarkt is niet de eerste plek waar je aan denkt als het om zero waste gaat. Want hoe vaak ik mensen niet hoor verzuchten dat ‘in de supermarkt echt aaaalles in plastic zit’. Ja, het klopt dat veel producten in de supermarkt verpakt zijn. In plastic, papier, karton of glas. Maar ze er wel, de producten zonder verpakking. En het worden er steeds meer, is onze ervaring. Daarbij komt dat het begrip ‘supermarkt’ breder is dan de grote landelijke ketens. Want supermarkten zijn er in verschillende soorten en maten.
De gewone supermarkt
Hebben we het over de supermarkt, dan hebben we het veelal over de gewone supermarkt. De landelijke ketens, de kleine buurtsupers, de eco- en biologische supermarkten, de to go supermarkten op stations. Het aanbod aan onverpakte producten verschilt per merk, per winkel en per plaats.
Wij hebben het geluk op loopafstand te wonen van de grote Jumbo Foodmarkt in Leidsche Rijn. Daar is aardig wat onverpakt voedsel te halen. Bij de brood- en banketafdeling vind je een groot assortiment aan onverpakt brood, broodjes, koeken en bonbons. En bij de kaasafdeling liggen hele kazen waar je, op aanvraag, een stuk kan laten afsnijden. Bij de visafdeling ligt onverpakte verse vis. Ook de eieren liggen los en kan je meenemen in een eierdoosje dat je hergebruikt. Zo deden wij maandenlang met hetzelfde eierdoosje. M&M’s zijn te tappen uit silo’s. Dit geldt ook voor ontbijtgranen. Bij de groente- en fruitafdeling vind je veel losse etenswaren. En ook dadels zijn onverpakt te krijgen. De verschillende afdelingen binnen de supermarkt zijn in feite een soort speciaalzaken. En zoals we eerder schreven zijn speciaalzaken dé plek om zero waste boodschappen te doen.
De kans is groot dat jij niet naast zo’n grote supermarkt woont. Dat neemt niet weg dat het leuk is eens een rondje door je eigen supermarkt te lopen (Challenge 1). En te kijken wat er mogelijk is qua zero waste boodschappen. Ligt er een onverpakte courgette? Maak daar dan ‘s avonds een lekker maaltje mee. Liggen er onverpakte peren? Koop die dan eens in plaats van de vier peren verpakt in plastic. Is er een broodafdeling waar broden worden gebakken? Dan ligt er vast nog wel een onverpakt brood. Misschien niet in het schap zelf, misschien wel achter bij de oven. Heeft jouw supermarkt een silo met noten? Neem dan je eigen zakje mee en haal wat lekkere noten. Nee, je haalt niet ál je boodschappen zonder verpakking in de supermarkt. Maar het is een begin door te kiezen voor de onverpakte producten die wél beschikbaar zijn.
De ‘Arabische’ supermarkt
Met de ‘Arabische’ supermarkt bedoelen we de kleine, lokale supermarkten die worden gerund door Nederlanders met een migratieachtergrond. Veelal te vinden in de grote steden, ook steeds meer in kleinere plaatsen. Arabische supermarkten zijn een soort kruising tussen markt en supermarkt. Groente en fruit zijn er doorgaans onverpakt te vinden. Ook vind je er onverpakte verse kruiden, verschillende soorten noten en Turkse broden.
Wonend in Utrecht zijn we gezegend met tientallen Arabische supermarkten. Onze favoriet is Persepolis aan de Kanaalstraat. Daar vind je allerlei onverpakte droge en natte producten. Een lange rij silo’s met noten, zaden, pitten, rijst, couscous, bonen, linzen, erwten, chocoladerozijnen en -pinda’s, thee, koffie en olijfolie. Plus grote bakken met onverpakte baklava, koekjes, pesto, hummus, tapenade en feta. Met onze eigen bakjes en zakjes lukt het ons om hier (bijna) al onze weekboodschappen verpakkingsvrij te halen.
Challenge 2: Zoek uit of er in jouw buurt een Arabische supermarkt zit. En neem daar dan eens een kijkje. Vergeet niet voor de zekerheid je eigen verpakkingen mee te nemen. Want ongetwijfeld loop je met iets lekkers de winkel uit 😉
De plattelands- of boerderijwinkel
Ook een kruising tussen markt en supermarkt: de plattelandswinkel. Je vindt er groente en fruit geproduceerd door de boer. Van het seizoen. En soms biologisch. Lokaler en gezonder vind je bijna niet. Groente, fruit en eieren zijn er onverpakt. Andere producten zijn doorgaans wel verpakt. Maar wel in glas in plaats van plastic. En het zijn meestal streekproducten. Zoals jam, meel, bier of kaas. Leuker om te kopen dan een product uit de supermarkt, vinden wij. En ook leuk om cadeau te geven!
Challenge 3: Zoek via deze website uit of er in de buurt van jouw huis of vakantieoord een plattelands- of boerderijwinkel is. Pak de fiets met het gezin en maak er een dagje uit van. Samen lunch halen bij plattelandswinkel en lekker picknicken in de natuur.
De verpakkingsarme winkel
Op een paar plekken in Nederland vind je verpakkingsarme of -vrije supermarkten. De meeste bekende is De Nieuwe Graanschuur in Amersfoort. Een walhalla voor zero wasters. Bij mijn eerste bezoekje aan deze winkel stond ik te stuiteren van enthousiasme. Al die silo’s om uit te tappen! Hagelslag in eigen verpakking! Sojasaus in eigen verpakking! Wasmiddel! Hoera, hoera! You name it, ze hebben het. Tip: zoek je nog een leuke stad voor een dagje uit, overweeg dan eens Amersfoort en ga er eens langs met een paar zakjes, bakjes en potten. Al is het maar om je te vergapen aan brede assortiment voor zero waste boodschappen.
Welke van deze challenges voor zero waste boodschappen in de supermarkt ga jij aan?
3 comments On Hier doe je zero waste boodschappen: de supermarkt
In onze ‘gewone’ supermarkt liggen de noten bv. ook zero waste. Niemand koopt…, de papieren zakjes slingeren er rond en er onder…, spijtig… De ‘verpakte noten’ worden gretig verkocht.
In een Arabische super, hier niet ver vandaan, kopen meer bewuste mensen verpakkingsvrij. Vers, helemaal niet duurder.
Boerderijwinkel hier heeft niet-verpakte streekproducten, maar voor mij (veel) te duur.
Verpakkingsarme winkel, blijft wachten op klanten. Slechts enkele klanten per dag.
Lie(f)s.
Pingback: Zo lukt het om vaker zero waste boodschappen te doen - Het Bewuste Stel ()
Pingback: Hier doe je zero waste boodschappen: de markt - Het Bewuste Stel ()