Woohoo, het is zover: we wonen in ons tiny house! Vorige week verhuisden we naar Apeldoorn. Hoe ging de verplaatsing van ons tiny house en hoe beviel de eerste week?
De laatste klussen
Na twee weken vertraging was het zover: de week waarin we ons tiny house zouden verplaatsen. Een week die in het teken stond van voorbereiden. Bouke zette eerst in allerijl een composttoilet in elkaar. Een werkbare versie waarop we kunnen doen wat we moeten doen, want de afwerking volgt nog. Denk aan: een likje verf, een reservoir voor zaagsel en een opbergplek voor wc-rollen.
Daarna volgde werk aan het watersysteem. Opnieuw een hoofdpijndossier, want zowel de keukenkraan als de leidingen van en naar de waterfilters lekten op meerdere plekken… Na lang puzzelen, advies inwinnen en filters en leidingen opnieuw installeren (wat allemaal niet werkte), bleek het euvel simpelweg te verhelpen door de aansluitingen dikker te tapen. Hadden we dat maar eerder geweten!
De voorbereiding
Tenslotte volgde het opruimen van de bouwplaats. Welke overgebleven platen en balken konden mee? Welke materialen wilden we doneren we aan onze buren op de Haventuin? En welke materialen mochten naar de stort? Welk gereedschap wilden we houden en wat kon op Marktplaats? We haalden alle lades, planken en kasten uit het tiny house en maakten het huisje schoon. De regenkap van de kachelpijp ging eraf, want het huis was hierdoor te hoog om de weg op te mogen. Ook het rookkanaal van de geiser aan de zijkant van het huis haalden we weg, want hier werd het huis te breed van. We bevestigden de twee verplichte markeringsborden aan de achterzijde van het huis. We pompten de banden van de trailer op. En we veegden het terrein rondom het huis schoon, want daar lag glas. We wilden uiteraard niet al bij het wegrijden een lekke band riskeren.
Het inpakken
Op de avond voor vertrek haalden we de verhuisbus op. Die laadden we vol: zonnepanelen, tatamimatten, lades en planken uit het tiny house, overgebleven houten platen en balken, kurkvloer voor in het huis, tuinbankje, plantenbakken met olijf- en vijgenboompje. We koppelden de verhuisbus aan het huis, zodat alles gereed stond voor de tiny house verplaatsing van de volgende dag. Thuis laadden we onze persoonlijke eigendommen in de volgauto’s die achter het tiny house aan zouden rijden. En we maakten alvast de lunch klaar voor de volgende dag. We waren klaar voor vertrek!
De verplaatsing
Op de dag van de tiny house verplaatsing ging om vier uur ‘s ochtends de wekker. Zo konden we stipt na de avondklok vertrekken en zouden we niet in de drukke vrijdagse ochtendspits terechtkomen. Vlak voor vijven reden we weg bij de bouwplaats in Utrecht. Bouke en zijn vader in de verhuisbus met het tiny house erachter en ik in een volgauto. De eerste vijf minuten van de rit verliepen niet zo soepel. Het huisje reed zwaar. Het kon niet harder dan zo’n vijfentwintig kilometer per uur. En op een gegeven moment begon het zelfs te stinken en te roken vanuit het tiny house. Huisje aan de kant en ja hoor, de handrem zat er nog op… De handrem van de verhuisbus was er netjes afgehaald. We waren alleen even vergeten dat er ook een handrem op de tiny house trailer zat. Oeps.
Het vervolg van de tocht verliep soepeler. Spannend was het moment dat we de snelweg opreden. Hoe zou dat gaat? Hoe hard zouden we kunnen? Het antwoord: het ging prima, zolang we niet harder dan 65 km/u reden. Want gingen we harder, dan begon het huis vervaarlijk heen en weer te schudden. Ook wanneer we werden ingehaald door vrachtwagens begon het huis te wiebelen. Rustig aan rijden dus, was het devies.
In colonne reden we het huis naar Apeldoorn. De beide volgauto’s met de alarmlichten aan om het steeds drukker wordende achteropkomende verkeer te waarschuwen voor dit ‘convoi exceptionnel’. Halverwege de rit sloot ook de oma van Bouke nog aan in het konvooi. En in Apeldoorn volgde nog de wijk met de vijftien verkeersdrempels. Ook hier was het devies: héél langzaam rijden en dan ging het prima. En zo waren we een uur en drie kwartier na vertrek uit Utrecht op de plaats van bestemming. Wat waren we blij!
De laatste meters
We waren er echter nog niet, want voor de laatste meters van de verplaatsing van het tiny house waren we afhankelijk van onze tractorman. Hij had onlangs al het huis van een van onze buren op z’n plek gereden en vond het superleuk om dat nu opnieuw te mogen doen. De tractorman was goed in z’n vak. Hij koppelde in één beweging ons huis aan de trekhaak en reed ons huis over de rijplaten heen, tot voorbij ons kavel. Vervolgens reed hij ons huis in één soepele beweging achteruit ons kavel op. Op exact de juiste plek en in exact de juiste richting. Hoera! Ons huis stond!
Waterpas en wielvrij
De volgende klus was het stellen van het huisje, zodat het waterpas en op stoeptegels zou staan in plaats van op wielen. Na heel wat keren krikken, draaien en meten was het zover. De volgende mijlpaal van de dag! En dat alles voor het middaguur. De middag gebruikten we om de verhuisbus uit te laden en verhuisdozen uit te pakken. Het grote gereedschap en het overgebleven bouwmateriaal legden we op pallets in de tuin, want daar was in het huis geen plek voor.
Klussen en uitrusten
De week na de verplaatsing van het tiny house stond in het teken van uitrusten van de afgelopen drukke weken, onze nieuwe omgeving verkennen en klusjes in en om het huis doen. Zo installeerden we het wateropvang en -filtersysteem (hoera, we kunnen douchen!), sloten we de zonnepanelen aan (hoera, we wekken stroom op!), plaatsten we deurtjes in de trapkast (hoera, geen spullen meer in het zicht!) en bouwden we een schuurtje achter het huis (hoera, onze fietsen kunnen droog staan!). We brachten een bezoek aan de biologische boerenmarkt in het centrum van Apeldoorn en ontdekten tot onze blijde verrassing een kraam met een enorm assortiment aan verpakkingsvrije droge producten, zoals havermout, pasta, rijst, noten en rozijnen. Combineer dat met de broodkraam en de groente- en fruitkraam en we kunnen onze zero waste levensstijl makkelijk voortzetten in Apeldoorn. Nog een hoera!
Even erin komen
Zoals ongetwijfeld gebruikelijk is bij een zelfbouwhuis liepen we de hele week tegen allerlei lastigheden aan. En dat zal de komende weken nog wel zo blijven 😉 Meteen de eerste dag bleek bijvoorbeeld onze tijdelijke watervoorziening bevroren. Tja, dat krijg je als het ‘s nachts min zes is en de leiding boven de grond loopt. In onze permanente watervoorziening hebben we dat probleem gelukkig niet. We hebben de leidingen geïsoleerd en ze lopen onder de grond. De keuken bleek het gewicht van onze volle lades niet helemaal te kunnen dragen, waardoor het aanrechtblad scheef zakte. Daardoor stroomde het water na het afwassen de lades in. De sproeiers van het gasstel bleken te groot, waardoor de pannen zwart blakerden. En we moesten genoegen nemen met wisseldouches: koud, warm, koud, warm. Problemen die we inmiddels hebben verholpen. En die zoals gezegd vermoedelijk niet de laatste zullen zijn. Ach, het hoort erbij.
Het huis heeft ook de voorjaarsstorm doorstaan. In het open veld waar we staan heeft de wind vrij spel en dat merkten we. De wind joeg om het huis. De regen striemde tegen het dak. En het huisje piepte, kraakte en wiebelde. We werden er ‘s nachts zelfs een paar keer wakker van. Maar het huisje is nog heel 🙂
Hoe bevalt het?
We vinden het superfijn om na al die maanden klussen eindelijk in ons huisje te wonen. Het is leuk om te merken dat de keuzes die we hebben gemaakt goed uitpakken. Zo zijn we erg blij met de keuze om twee opbergbakken in de vloer te plaatsen. Om veel ramen te hebben. En om een kleine badkamer te hebben. We hebben vanuit onze zitvensterbank een heerlijk groen uitzicht over het park. En we genieten van het contact met de andere tiny house bewoners. We hebben in een week tijd al meer contact met de buren gehad dan in de afgelopen drie jaar in ons appartement in Utrecht. Wil je onze community volgen, kijk dan op de website, Facebook of Instagram van Klein Zuidbroek.
Hoe verder?
De komende weken staan er nog tientallen klussen op het programma. Van de kurkvloer leggen tot het bevestigen van de wandbekleding in de badkamer. Van het ophangen van gordijnen tot het aanleggen van de tuin. En van het maken van een terrasvlonder tot het maken van de lades onder de zitvensterbank. We hoeven ons hier niet te vervelen!
21 comments On Bouwupdate 20: we zijn verhuisd naar Apeldoorn
Wat een prachtige samenvatting van de verhuizing! Geniet lekker van jullie nieuwe stekkie.
Thanks Aral, we genieten volop! Mede dankzij jouw graaf- en aansluitwerk 😉
Wat ontzettend fijn dat jullie over zijn. Heel veel plezier en geluk in jullie tiny house!
Dank jullie wel Bibi en Willem!
Al-bij-al -> goeie verhuis!
Nu is ’t pas écht -> ’t ziet er heel fijn uit! ’t Kan alleen maar nóg beter worden!
Genieten nu, van jullie eigen gezellige huisje!
Lie(f)s.
Veel dank Lies, het is zo fijn om hier te zijn en écht in ons huisje te wonen.
Heeel veel petjes af. Ongelooflijk wat jullie allemaal meemaken. En jullie onvermoeibare optimisme. Maar het ziet er fantastisch uit.
Wij wensen jullie heel veeel plezier, geniet ervan.
Liefs
Irmgard en Tjeu
Dank jullie wel! We genieten enorm. Stap voor stap wordt het huisje steeds meer ‘af’ en nog beter leefbaar.
Zoals je Opa zei Iris: als het huis de eerste storm heeft doorstaan dan heeft het zich gezet. Wat een enerverende reis, nu staat het en zit jullie eerste woonweek erop. Fijn schuurtje erbij, geen troep in je huis dat is top. Nu lekker genieten, de tuin aanleggen en vooral rustig aan de laatste klussen doen. We wensen jullie veel woongenot.
Nooit geweten dat opa dat zei. Leuk om te horen 🙂 De eerste storm was inderdaad een goede test!
hoi iris en bouke
nou dat staat en ziet er mooi en goed uit
ben benieuwd naar het zonnepaneel kantel systeem
en overweeg om de ruimte onder de wagen ook dicht te maken
dat scheelt mogelijk in comfort
kom graag een keer kijken tzt
groente polle
Hoi Polle, leuk als je op een volgende open dag weer langskomt! De ruimte onder de trailer dichtmaken staat op de kluslijst, maar niet op de prioriteitenlijst, dus het wordt waarschijnlijk een klus voor over een paar maanden 🙂
en geniet van de verdiende rust
Knap hoe jullie je door de laatste loodjes hebben gewerkt! Ik ga mijn wekelijkse klusdagje op de bouwplaats missen. Was mijn uitje in deze Coronatijd! Geniet van jullie mooie huisje op het heerlijke plekje in Apeldoorn.
Dank je wel Liesbeth, we hebben veel aan jou gehad tijdens het klussen! Ook hier in Apeldoorn is nog genoeg te doen, dus je blijft welkom 😉 Liefs!
Welkom in Zuidbroek! Hoop dat jullie hier een geweldige tijd mogen beleven.
Groetjes,een buurtgenoot.
Hoi Madelon, wat leuk om een bericht van je te krijgen! We zijn enorm blij met onze plek in Zuidbroek. Zien we je een keer op een open dag? Zou leuk zijn, want als community willen we graag de buurt betrekken bij onze activiteiten. En andersom, bijdragen aan wat er al gebeurt in de wijk.
Goed dat ik deze blog – na een persoonlijke uitgebreide update – ook nog even lees. Die vergeten handrem hadden jullie (volgens mij) voor het gemak maar overgeslagen bij de uitgebreide mondelinge update? 😉 Ik vind het een mooi detail!
Blijf genieten – blijf surfen!
Haha, dat was niet bewust, maar dat geloof je waarschijnlijk niet 😉
hoi iris en bouke
dit heeft mijn interesse al een tijdje een warmte paneel
https://www.youtube.com/watch?v=dtcDSf2qWxY
https://danielsiepman.nl/ontvochter-op-zonne-energie
kan me zo voorstellen dat het ook bij jullie zou kunnen
scheelt weer in energie
groente polle
Thanks voor de link, ik ga er eens naar kijken!
Sliding Sidebar
Zoek op tag
Welkom bij Het Bewuste Stel
Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.
Meer over ons lees je hier.
Veel leesplezier!
Recente berichten
Volg ons via e-mail