1 jaar tiny wonen: hier zijn we blij mee

tiny house in bloemenveld
We zijn gegaan voor speelse vormen en opvallende kleuren. Fotocredits: Rob Voss.

Vorig weekend was het zover: we vierden ons 1-jarig jubileum in ons tiny house! Een mooi moment voor een terugblik in twee delen. Vandaag het eerste deel: waar zijn we blij mee na een jaar wonen in ons tiny house?

Het eerste jaar in ons tiny house is voorbij gevlogen. Ons huis heeft regen, wind, hitte en storm doorstaan. We hebben het tiny wonen ervaren met én zonder zoon. We hebben het warme, zonnige buitenseizoen meegemaakt. En nu komen we langzaamaan uit het koude en donkere binnenseizoen.

Na een jaar tiny wonen hebben we (gelukkig) een lange lijst dingen waar we blij mee zijn. Keuzes die goed zijn uitgepakt: soms verwacht, soms onverwacht. Wil je ook graag tiny wonen? Doe er dan je voordeel mee tijdens het ontwerpen. Binnenkort volgt deel II: de dingen waar we minder blij mee zijn. Komt ie: de dingen waar we blij mee zijn in en om ons tiny house.

Ontwerp buitenkant

Het is fijn dat we aan elke zijde van het huis ramen hebben. Plus een dakraam. Zo komt er van alle kanten daglicht naar binnen. En kunnen we het lekker laten doorwaaien door ramen tegen elkaar open te zetten. Op warme dagen scheelt dat flink in de temperatuur. En willen we ventileren, dan zetten we gemakkelijk een raampje open. Daardoor missen we de mechanische ventilatie in keuken en badkamer niet. Ook onze keuze voor terrasdeuren van vloer tot plafond heeft goed uitgepakt. De naar binnen schijnende zon bereikt zo de achterkant van het huis, waardoor het heerlijk snel opwarmt.

We wilden een spannend, persoonlijk en speels ontwerp voor ons tiny house. Daarom kozen we voor schuine lijnen en opvallende kleuren. Denk aan: de schuine gevelbekleding, ons hoekraam dat uitsteekt, een dak dat schuin loopt in de lengterichting en de combinatie van hout en golfplaten als gevelbekleding. De felgele kozijnen en vensterbanken maken dat ons huis nóg meer opvalt. In positieve zin, wat ons betreft 😉 We zijn ook blij dat we de houten gevelbekleding hebben geolied. Het verweert daardoor niet en behoudt z’n mooie lichte kleur.

Ontwerp binnenkant

We zijn blij met onze keuze voor een tiny house mét vide. Vooral omdat ons slaapgedeelte hierdoor is afgeschermd van onze woonruimte. Handig als ik een middagdutje doe, als Miko ‘s avonds ligt te slapen terwijl wij nog wakker zijn of als een van ons zich overdag even terug wil trekken. Een tiny house met één verdieping of een bed dat uitschuift in de woonkamer was voor ons niet fijn geweest.

Onze benedenverdieping bestaat uit één ruimte, uiteraard op de badkamer na. We hebben geen aparte hal of gang. Stap je ons huis binnen, dan sta je meteen in de keuken die doorloopt in het woongedeelte. Dat vinden wij fijn, want zo oogt ons huis ruim.

De hoogste trede van de trap naar de vide ligt lager dan de vide zelf én is extra diep. We noemen dit onze ‘instapbak’. Het maakt dat we rechtop kunnen staan aan de rand van de vide aan het voeteneind van ons bed. Hierdoor stappen we makkelijk ons bed in. En we hoeven ons niet dubbel te vouwen als we ons bed verschonen.

Onze badkamer is zo klein dat we er onze kont amper kunnen keren, maar het is alles wat we op dit moment nodig hebben. Het werkt prima om er geen fonteintje te hebben, want de keukenwasbak zit op nog geen meter afstand. De wasbak in de keuken doet ook dienst als bad voor Miko. Handig dat we bewust voor een groot exemplaar zijn gegaan.

De zitvensterbank is de fijnste plek in huis. Het is de eerste plek in huis die opwarmt. We hebben er mooi uitzicht vanwege het hoekraam. En de plek is groot genoeg om er met z’n drieën te zitten. Heerlijk!

De tatamiruimte met hangende kachel en heerlijke zitvensterbank. Netjes opgeruimd voor het bezoek van de fotograaf 😉 Meestal hangt de hangwieg aan de haak en ligt er speelgoed op de grond. Fotocredits: Marjon Lukje.

De twee vloerbakken waren het extra werk meer dan waard. De ene doet dienst als opbergplek voor spullen waar we regelmatig bij moeten, zoals tassen. De andere bak fungeert als koelkast en voorraadkast. Ideaal, want zo hebben we geen ‘echte’ koelkast nodig. Doordat de bakken onder het huis hangen en er geen zon in schijnt is het er standaard een paar graden koeler dan in huis.

Onze garderobe zit naast de voordeur. Bij binnenkomst bergen we meteen onze jassen, schoenen, sjaals en sleutels op. Klinkt als een open deur, maar we kennen genoeg tiny house bewoners die hier in hun ontwerp geen rekening mee hebben gehouden… Zo onhandig om je hele huis door te moeten om je vieze schoenen en natte jassen op te bergen.

We hebben van tevoren goed nagedacht over onze bergruimte. We hebben een overzicht gemaakt van het type spullen dat we hebben en hoe vaak we daar bij moeten. Dat hebben we vervolgens geïntegreerd in ons ontwerp. We hebben precies genoeg bergruimte. Onze kasten puilen niet uit van de spullen, maar staan ook niet leeg. En de spullen voor dagelijks gebruik staan op plekken waar we makkelijk bij kunnen.

Onze meterkast is alleen van buiten te bereiken. Dat is prettig, want zo hebben we geen last van zoemende apparaten. Wel is het fijn dat de meterkast naast de voordeur en onder een afdak zit. Want nu weten we met een halve stap buiten de deur hoe vol de batterij van de zonnepanelen zit. We kunnen onze sloffen zelfs aan laten 😉 Omdat de badkamer naast de meterkast (en daarmee naast de geiser) zit, wordt het water in de badkamer snel warm. Dat is fijn met douchen. De kraan in de keuken zit verder weg en daarom duurt het langer voordat dat water warm wordt.

Interieur

We zijn blij met de hoge spiegel achter onze open plankenkast. Ons huis lijkt daardoor ruimer. En voor Miko is het een leuk speelelement. Hij speelt met zijn spiegelbeeld of kijkt ons via de spiegel aan als wij aan de andere kant van het huis zitten 😉 Leuk om te weten: oorspronkelijk was het ons plan om de spiegel in de badkamer te hangen. Met de verhuizing zochten we een tijdelijke opbergplek voor de spiegel. Die tijdelijke plek lijkt nu een vaste plek geworden…

Door onze verplaatsbare meubels creëren we in een handomdraai meer of juist minder ruimte in huis. Onze ronde eettafel is aan twee kanten inklapbaar. Volledig ingeklapt staat hij tegen de muur en neemt hij amper ruimte in. De hangwieg van Miko halen we van de haak en bergen we op als we onder de vide meer ruimte willen. En onze klapstoeltjes zijn standaard opgeborgen en halen we tevoorschijn als we bezoek hebben.

Omdat we ons huis zelf hebben ontworpen, was er veel ruimte voor persoonlijke touches. Bijvoorbeeld de Japanse tatamiruimte, het vaasraam, de rij met glazen voorraadpotten voor onze zero waste boodschappen, mijn zelfgemaakte mozaïek. In ons ontwerp hebben we hier al rekening mee gehouden. Het is bijzonder om in een huis te wonen waar onze waarden tot uitdrukking komen en waar letterlijk ruimte is voor de spullen waar we waarde aan hechten.

Het is prettig dat we onze vloer zoveel mogelijk vrij hebben gehouden. We hebben een hangende kachel, een zwevende keuken, een hangwieg en een zwevende kast. Het enige dat op de vloer staat zijn een tafel en een stoel. Zo hoeven we niet een rits aan meubels te verplaatsen of op te tillen als we stofzuigen. Onze vloer wordt intensief gebruikt en daarom zijn we ook blij met de robuuste vloerbekleding: laminaat gemaakt van kurk.

We zijn blij met onze lampen in ons tiny house. We hebben er veel en dat vinden we fijn. Zo kunnen we de verschillende delen van ons huis los van elkaar belichten. Op de hanglamp boven de tafel na hebben we alleen geïntegreerd licht. Veelal dimbare spotjes die omhoog schijnen. Zulk indirect licht vinden we mooi. In combinatie met de dimbaarheid creëren we makkelijk een sfeervolle setting. Zo zetten we ‘s avonds de spotjes op de laagste stand om de dag af te bouwen.

Om ons huis aan de binnenkant minder ‘hoekig’ te maken, kozen we voor een ronde afwerking. We maakten bijvoorbeeld ronde uitsparingen voor de drie raampjes aan de achterzijde van het huis. We hebben ronde uiteindes bij ons keukenblad, keukenplank en plankenkast. En we hebben een set van drie lampenbollen boven de tafel.

We vinden het fijn om een pelletkachel te hebben. Zo hoeven we geen hout te hakken en vuur aan te steken. We gebruiken duurzaam geproduceerde pellets uit de regio, om onze impact zo klein mogelijk te houden.

We zijn gegaan voor lichte kleuren in ons huis. Zowel de muren als het plafond bestaan uit lichtgekleurde houten platen. Dat geldt ook voor de trapkast en de lades in de tatamiruimte. De lichte kleuren zorgen voor een ruimtelijk gevoel en dat vinden we fijn. De binnenmuren hebben we geolied met natuurlijke olie. Een keuze waar we blij mee zijn, omdat het bescherming biedt tegen vocht in huis.

Buitenruimte

Waar zouden we zijn zonder schuur? We hebben nu een handige plek voor onze klusspullen. Anders hadden we binnen wel héél veel meer moeten ontspullen… Ook de fietskar voor Miko en onze racefietsen hebben nu een overdekt onderkomen. Heel fijn. Zo blijven ze langer mooi dan wanneer ze in weer en wind buiten zouden staan.

We zijn blij met het mooie terras aan ons tiny house. Net als bij ons huis hebben we gekozen voor een niet zo rechttoe rechtaan ontwerp. Het terras heeft namelijk de vorm van de voorgevel van ons huis! Opnieuw een speels element. Het terras is aardig groot. Zelfs met twee banken en een tafel is er ruimte over. Handig als we bezoek hebben. In de zomer hangen we boven ons terras een zonnedoek. Onontbeerlijk, omdat we buiten anders levend verbranden. En binnen blijft het hierdoor flink koeler.

Bouke en zijn fietsvrienden na een dagje terras bouwen. Het zonnedoek is in de zomer broodnodig tegen de warmte en het verbranden.

Tot slot

Wauw, wat een lijst met dingen waar we blij van worden in ons tiny house! Dat is het leuke van zelf een huis ontwerpen: je hebt alle ruimte om een huis te maken dat volledig aan jouw wensen voldoet. We hebben van tevoren uitgebreid nagedacht over allerlei aspecten van wonen. Welke spullen hebben we? Welke spullen verdienen een bijzondere plek? Hoeveel tijd brengen we door in elke ruimte? Welke activiteiten ondernemen we in en om huis? Welke sfeer moet ons huis uitademen? Al met al zijn we erin geslaagd een huis te bouwen dat aan onze wensen voldoet: een bijzonder ontwerp, eenvoudig in gebruik, veel licht en ruimte, persoonlijke elementen.

Niet al onze keuzes zijn overigens goed uitgepakt. Sommige dingen zouden we achteraf gezien anders doen. Daarover in een volgend blog meer.

6 comments On 1 jaar tiny wonen: hier zijn we blij mee

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail