Dit was onze duurzame bruiloft

duurzame bruiloft

Bij een duurzaam leven horen duurzame feestelijkheden. Dat geldt ook voor bruiloften. Ruim twee weken geleden zijn we getrouwd. We vierden onze bruiloft op duurzame, minimalistische en zero waste wijze. En nee, dat is niet moeilijk, tijdrovend of duur!

Bouke en ik vragen elkaar elk jaar opnieuw ten huwelijk. Dit jaar vierden we dat niet met z’n tweeën, maar met een handjevol vrienden en familie erbij. Door de coronamaatregelen was het aantal aanwezigen kleiner dan gepland, maar dat maakte de dag alleen maar mooi en intiem. We proberen ons leven zodanig in te richten dat onze impact op de aarde zo klein mogelijk is. Zo ook bij onze bruiloft.

Het blijkt niet moeilijk, tijdrovend of duur te zijn om je bruiloft op duurzame wijze vorm te geven. Integendeel, het maakt je bruiloft en de voorbereidingen erop juist leuker! Want je maakt bewuster keuzes die bij jullie passen, in plaats van simpelweg te doen wat gangbaar is. Daardoor wordt je bruiloft een stuk persoonlijker, is onze ervaring. Lees mee wat wij (niet) deden en doe je er voordeel mee bij je eigen feestelijkheden. Of dat nou een duurzame bruiloft, verjaardag, kerstavond of andere feestelijkheid is.

Kleding Iris

Een traditionele witte trouwjurk is niets voor mij. Ik wilde me graag opdoffen voor deze speciale dag, maar een ‘echte’ trouwjurk zag ik niet zitten. Ik heb nog even gekeken naar tweedehands trouwjurken, maar realiseerde me al gauw dat dit type jurk gewoon niet mijn ding was. Wat ik dan wel wilde? Een mooie, stijlvolle, lange jurk. Het liefst tweedehands en anders fair fashion. Een jurk die ik ook bij andere bijzondere gelegenheden aan zou kunnen. Ik zocht heel Utrecht af naar geschikte jurken: vintage winkels, kringloopwinkels, fair fashion winkels. En… ik vond helaas geen geschikte jurk.

Ik ging te rade bij Hermien van KouweKleren. Zij wees me onder andere op de jurken van webshop Troo. En jawel, daar vond ik een supermooie jurk! De jurk is one size fits all, kan aan twee kanten gedragen worden en is gemaakt van rayon, een plantaardige vezel. Een veelzijdige en duurzame jurk. Want een one size fits all kledingstuk past nog steeds als je postuur of gewicht verandert. Of als je tussen het kopen en dragen in zwanger raakt 😉

De jurk is op fairtrade wijze gemaakt in Zuid-Afrika en wordt verkocht vanuit een Zwitserse webshop. Dat is dan weer minder duurzaam dan een lokaal geproduceerd kledingstuk. Een pluspunt is dat de jurk werd verzonden in een klein en plat kartonnen doosje, zonder plastic verpakkingen.

Verder vond ik een jasje bij vintage winkel No Vintage Phobia in Utrecht en schoenen bij de kringloop. Alleen mijn panty kocht ik nieuw en fast fashion. Oorbellen passend bij mijn jurk leende ik van mijn moeder. Net als make-up, want dat heb ik zelf niet meer. Al met al een score waar ik tevreden mee ben.

Kleding Bouke

De trouwoutfit van Bouke was nóg duurzamer dan de mijne. Want hij shopte zijn overhemd, broek en jasje in zijn eigen kledingkast. Zijn accessoires kocht hij wel nieuw. Oranje blauw gekleurde sokken van het Nederlandse slow fashion merk Slopes & Town, gemaakt van bamboe en gerecycled plastic. Een bijpassende oranje blauwe riem. En hij droeg, als strikjesliefhebber, een oranje blauwe vlinderstrik om de outfit compleet te maken.

Locatie en vervoer

Als de coronamaatregelen niet waren verscherpt, zouden we zijn getrouwd in de Metaal Kathedraal. Oorspronkelijk gebouwd als kerk, toen een metaalfabriek, tegenwoordig een duurzame broedplaats. Een geweldige locatie vlakbij ons eigen huis. Een karakteristiek gebouw door de combinatie van kerkelijke en industriële uitstraling. En het leuke is dat de Metaal Kathedraal perfect past in ons groene straatje. Ze organiseren activiteiten over kunst, ecologie en maatschappij. Hun menu is 100% biologisch en vegetarisch. En ze werken op circulaire wijze, gebruikmakend van natuurlijke materialen en energiebronnen. Een ideale plek voor een duurzame bruiloft.

De Metaal Kathedraal ligt op nog geen kwartier fietsen van ons huis en is bereikbaar met het OV. Ook dit speelde mee in onze keuze. We wilden geen bruiloft in het buitenland, waarvoor wij en onze gasten per vliegtuig, trein of auto een lange reis moesten afleggen. We wilden ook geen locatie in the middle of nowhere, waardoor je per se met de auto moet komen. En daarnaast vonden we het leuk om in eigen buurt te trouwen, om zo lokaal ondernemerschap te steunen.

Helaas moest de Metaal Kathedraal tijdelijk haar deuren sluiten vanwege de nieuwe coronamaatregelen. Ze hebben het stempel van evenementenlocatie en die moesten allemaal dicht. Tijd voor Plan B: naar de bouwplaats! We zijn getrouwd in ons eigen tiny house. Dat is nog in aanbouw, maar na een ochtend opruimen, schoonmaken en huiselijk maken was het een behaaglijke en mooie plek. Ook de bouwplaats is te bereiken met fiets en met OV, ligt bij ons in de buurt en maakt gebruik van duurzame energiebronnen. Alsnog een duurzame locatie voor onze bruiloft.

Eten en drinken

Het uitgangspunt voor onze bruiloft was: veganistisch! Want dierlijk voedsel heeft een enorme impact op de aarde. In ons oorspronkelijke plan voor de bruiloft hadden we onze gasten gevraagd eten voor de bruiloft klaar te maken. Zelfcatering dus. Geen vlees, vis of dierlijke zuivel. Wel veganistische taart en hapjes. Drinken (biologisch) zouden we afnemen bij de Metaal Kathedraal.

Toen Plan B in werking trad, was het devies nog steeds plantaardig. Een vriendin van mij maakte een overheerlijke vegan worteltaart voor de mini-trouwceremonie in ons tiny house. Bouke en ik zorgden voor vegan lunch. We maakten pompoensoep. En haalden een enorme hoeveelheid brood en broodjes bij de lokale bakkerij via Too Good To Go. Via deze app ga je voedselverspilling tegen. Je haalt bij lokale winkels voedsel op dat anders weggegooid zou worden. Ja, het brood is verpakt. Maar het is duurzamer om geen voedsel te verspillen dan om verpakkingsvrij boodschappen te doen. Voor taart en lunch gebruikten we ‘normale’ borden, bekers en bestek. Geen wegwerpexemplaren. Ook een bewuste keuze.

Spullen

Spullen hebben een enorme impact op de aarde. De oplossing? Minder spullen. Of tweedehands spullen. Of spullen lenen of huren. De sfeervolle uitstraling van de Metaal Kathedraal maakte dat er weinig aankleding nodig was. Dat scheelde in de aanschaf van (nieuwe) spullen zoals lampjes, kleden en tafelversiering. In plan B hoefden we helemaal geen spullen aan te schaffen. We gebruikten spullen uit ons eigen huis om het tiny house voor één dag sfeervol te maken: plantjes, kleden, schilderijen, lampen.

Wat ook onder spullen valt, zijn ringen. Lange tijd twijfelden we of we überhaupt trouwringen wilden. Uiteindelijke besloten we er wel voor te gaan. Wat de doorslag gaf was dat mijn tante edelsmid is en bereid was trouwringen voor ons te maken. Het meest bijzondere is dat zij de ringen maakte van omgesmolten ringen uit onze families. De trouwring van mijn overleden opa, de trouwring van de overleden overgrootvader van Bouke, de trouwringen van de gescheiden ouders van Bouke. Samen vormen zij nu onze ringen. Zo leven onze voorouders, zonder wie wij niet hadden bestaan, voort aan onze vingers.

Cadeaus

Bij een bruiloft horen cadeaus. Tenminste, dat is de gebruikelijke gang van zaken. Ook wij kozen er op onze duurzame bruiloft bewust voor om onze gasten een bedankje cadeau te doen voor hun komst. Een plantenstekje! In het afgelopen half jaar stekten we onze eigen planten zodat we voor elke gast een mooi stekje hadden. In potjes van de kringloop. Een mooi cadeau, want (letterlijk) groen, uit de natuur en zero waste. En een symbolisch cadeau, omdat de cyclus van het leven erin zit. De stekjes groeien uit tot grote planten die op hun beurt ook weer stekjes produceren.

Voor onszelf vroegen we een bijdrage voor een Japanse muurschildering. In de tatamiruimte onder de vide van ons tiny house willen we graag een muurschildering laten maken. Zoals je die ook in Japanse ruimtes ziet. Een kostbaar iets, dat we daardoor zelf misschien niet zo snel zouden aanschaffen. En daarom een superleuk cadeau om te vragen. Leuker dan fysieke spullen of een bijdrage in de kosten van de bruiloft. Het is een leuk vooruitzicht dat we binnenkort een afspraak hebben met een schilderes die onze muurschildering wil maken.

Huwelijksreis

Bij een bruiloft ‘hoort’ een huwelijksreis. Ik grap altijd dat we vorig jaar al zeven maanden op huwelijksreis zijn geweest. De kern van waarheid die er achter de grap zit: we hoefden niet zo nodig (lang of ver) op reis om onze bruiloft te vieren. Er even tussenuit gaan vonden we wel fijn. En daar hadden we ook behoefte aan na de afgelopen drukke maanden. Het werd een mini-reis naar mijn geliefde Amsterdam, waar ik elf jaar heb gewoond.

We verbleven vier dagen in hotel Zoku. Een leuke ontdekking bij aankomst: Zoku beschikt over duurzaamheidscertificaat Green Key Gold. En ze zijn het enige hotel in Nederland met de kwalificatie B Corp. Dit wil zeggen dat ze weliswaar een commerciële organisatie zijn, maar tegelijkertijd in bedrijfsvoering een sociale en duurzame onderneming.

Samen

Een ander soort duurzaam dan ‘groen’: we organiseerden onze bruiloft samen met familie en vrienden. Goed voor een fijne en duurzame relatie met hen. Zo maakte mijn zusje onze trouwkaart. Mijn tante maakte de trouwringen. Een vriendin van mij bakte taart. Een vriend van Bouke fungeerde als officieuze trouwambtenaar. De broer van Bouke maakte foto’s. Zo leuk dat we samen met hen onze bruiloft hebben vormgegeven.

Elkaar elk jaar opnieuw ten huwelijk vragen is ook een vorm van duurzaamheid. Jaarlijks reflecteren op onszelf en ons samenzijn, vooruitkijken naar het jaar dat voor ons ligt en hierover met elkaar communiceren, draagt wat ons betreft bij aan een fijne, duurzame relatie.

Wat ga jij doen?

Het is leuk om te zien dat we onze omgeving ongemerkt inspireren met onze keuzes voor een duurzame bruiloft. Zo appte mijn moeder me dat het voor haar ‘bijna een vereiste voor jullie bruiloft’ was om een tweedehands jurk aan te schaffen. Superleuk dat ze een tweedehands jurk zocht (en vond) in plaats van een nieuw exemplaar aan te schaffen.

We hopen ook jou aan het denken te zetten over de manier waarop je feestjes viert. Shop eens in eigen kast, ga voor preloved kleding, leen of huur spullen, ga voor een vegetarische of veganistische maaltijd, drink biologisch, huur een locatie in je eigen omgeving, hergebruik spullen uit je eigen huis, geef of vraag een ervaring in plaats van een fysiek cadeau. De mogelijkheden om een feestelijke gelegenheid ‘duurzaam’ te maken zijn eindeloos. Wees creatief, begin klein en heb er vooral lol in! Want bewuste keuzes maken een feestje zoveel leuker.

3 comments On Dit was onze duurzame bruiloft

  • Een hemelsmooie bruiloft!
    Mede door jullie blog te blijven lezen wordt ook hier alles stap-voor-stap duurzamer… Langzaamaan…
    Lie(f)s.

  • En ja, blikken kunnen ipv achter de auto ook achter de fiets. Wat een leuk gezicht was dat om jullie ‘rammelend’ op jullie ‘just married’-fietsen door de stad te zien fietsen…..

  • ha Iris en Bouke,
    Van harte gefeliciteerd met jullie huwelijk en met de mooie en zorgvuldige manier waarop jullie dat hebben gevierd! Leuk om het verslag daarvan te lezen.
    Overigens kan ik jullie vertellen dat ik zelf in 1969 (!) ben getrouwd als student. We woonden op een studentenkamer. Op soortgelijke manier. Zeer sober en zoals we dat toen noemden: zo milieuvriendelijk mogelijk. Wel is het zo dat onze stijl van toen vooral ingegeven werd door geldgebrek en dat de milieuwinst een welkom etiket was om onze waardigheid overeind te houden. (Wij werden toen vooral gezien als ‘alternatieve gekkies’)
    Maar het doet me zo goed dat jullie tot in elk detail bewust je keuzes maken. Jullie geven hoop in deze tijd waarin door corona de nog ernstiger klimaatcrisis zo uit de aandacht lijkt te verdwijnen. Ik wens jullie en ons toe dat jullie verbondenheid met elkaar en met onze aarde een olievlek van bewustzijn mag zijn, die zich uitbreidt.
    Succes met jullie aanstaande ‘verhuizing’ naar Apeldoorn!
    Tike en Paula uit Driebergen.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail